De nieuwe Roemeense ambassadeur in België, Stefan Tinca, heeft woensdagnamiddag een bezoek gebracht aan Heist-op-den-Berg. De ambassadeur was vergezeld van Gianina Voda, de 2e secretaris van de ambassade.

Op woensdag 6 maart bracht de nieuwe Roemeense ambassadeur in België, de heer Stefan Tinca, een bezoek aan Heist-op-den-Berg. Hij werd vergezeld door mevrouw Gianina Voda, tweede secretaris van de ambassade.

Hij werd in het gemeentehuis ontvangen door burgemeester Luc Vleugels, schepen voor Europese Zaken Eric Verbist en ereconsul voor Roemenië en Heistenaar Karel Verschueren.

Veelzijdig karakter

De ambassadeur was onder de indruk van het veelzijdige karakter van Heist-op-den-Berg, met zijn mooie groene plekjes en prachtige historische gemeentehuis en anderzijds het levendige centrum met stedelijke trekjes.
Het gesprek was in de eerste plaats een informele kennismaking tussen het Heistse gemeentebestuur en de ambassadeur. De burgemeester lichtte toe hoe het twincity-akkoord met het Roemeense Arad tot stand kwam en welke activiteiten daar reeds uit voortvloeiden, zoals het optreden van de Filharmonie van Arad en de gastlessen van Roemeense trainers bij turnclub Arduas. Hij sprak ook de intentie uit om in de toekomst opnieuw met Arad te gaan samenwerken in een mogelijk Comenius-project dat zich ook in Noord- en Zuid-Europese richting zou uitstrekken.

Tijdens het gesprek bleek dat de ambassade concrete plannen heeft om eind oktober in Leuven een gedecentraliseerd forum met Roemeense en Belgische gemeenten te organiseren. De ambassadeur nodigde Heist uit om hieraan deel te nemen. De ambassade wil in de toekomst een goede relatie met Heist-op-den-Berg verderzetten en zal steeds paraat staan om concrete initiatieven te ondersteunen. Wordt dus zeker vervolgd.